Вегетеријански појадок/ Леб и пецива/ Појадок

Солена Раванијасе чита за 2 минути

Солена Раванија

Веднаш да напоменам, заедничко со раванијата е само начинот на сечење. 🙂

Рецептот ми е скоро една година, во момент на голема криза за раванија. Ниту тогаш не се намали желбата, но барем излезе преубав рецепт за кој ми е криво што толку долго го немав пак направено.

Првиот пат ја правев со спанаќ и младо сирење и морам да признаам дека со праз и урда ми е многу по вкусна. Филот можете по своја желба да го менувате.

Рецепт

  • 400 гр ‘Ржано брашно
  • 250 мл Топла вода
  • 6 лажици Маслиново масло
  • 1 лажичка Сол

ЗА ФИЛ

  • 3 стракови Праз
  • 300 гр Урда

Инструкции за готвење

1 | Подготовка на тестото

Се меша брашното со солта. Постепено се додава топлата вода со маслото и се меси меко тесто. Кога ќе одмори тестото околу половина час, се премесува пак и тогаш е полесно за работа.
Додека стои тестото, може да го припремате филот. Доколку го правите со праз, го пржите на тивок оган и кога ќе биде готов, се додава урдата и заедно се мешаат.

2 | Подготовка на погачата и печење

Тестото се дели на два дела и се сукаат две кори кои треба да се големи колку тавата во која ќе се пече. Кај мене е број 28.

Се става едната кора, па се нанесува целиот фил, и се става и втората кора.
Исечете ја питата пред печење и наросете со сусам. Доколку сакате да има многу сусам, со мокри раце притиснете го за да се зелепи. Дури и да го оставите да падне измеѓу засечените парчиња, е исто вкусна.

Се пече веднаш околу 40-50 минути на 200 степени.

На здравје!

Сподели

Слични содржини

26 Коментари

  • Реплицирај
    Јорданка
    3 февруари , 2018 at 10:49

    Тестото се пее на хартија или дирекно во тавче намрсено?

  • Реплицирај
    Klar
    1 февруари , 2018 at 16:29

    Viki, dali e s.ravanija za vo restrikcija

  • Реплицирај
    Mimi
    21 јануари , 2018 at 20:54

    Mene mi ispadna malku tvrda i nenarasnata…ocekuvsv pomeka i povisoka da e a ja pravev sledejki go upatstvoto. Bidejki malku se lepeshe sukav na poseano brashno i ja tapkav so race bidejki ne se sukase.Mozebi trebashe so maslo da se oblikuva i mslso da se stavi na tepsijata. Edvaj se vadeshe

    • Реплицирај
      Виолета Златкова
      23 јануари , 2018 at 14:13

      Мими не нараснува затоа што нема пециво.
      Инаку да, тврда е затоа што си ја сукала на брашно и се има исушено. Следен пат сукај ја на масло или ако ти е полесно измеѓу две фолии.

  • Реплицирај
    Draga
    21 јануари , 2018 at 17:05

    Prevkusna e, ali mi ispadna malku tvrda za zal…

  • Реплицирај
    Анонимен
    12 јануари , 2018 at 16:58

    Moze li da se izmesa rzano i jacmebovo posto vo momentot i od dvete imam po malku ????????

  • Реплицирај
    Cvetanka
    12 декември , 2017 at 19:12

    Viki moze li so heljdino brasno da se pravi?

  • Реплицирај
    Анонимен
    12 декември , 2017 at 19:11

    Viki moze li so heljdino brasno da se pravi?

  • Реплицирај
    radica
    11 декември , 2017 at 14:57

    Jas za proba sega ja pravam a rezultatot utre,pozz

  • Реплицирај
    Sonja
    1 декември , 2017 at 21:53

    Jas ja napraviv sega za da mi bide spremna za dorucek ama mazmi pola mi ja izede rece deka bila prekrasna

  • Реплицирај
    Катастрофа месарика
    24 ноември , 2017 at 20:57

    Зашо тестото ми се лепе и распсѓс и не го бива за сукање, мора со намокрена рака да го мазнам во тавичката. Надевам се оти ќе ми биде вкусно. 🙁

    • Реплицирај
      Виолета Златкова
      26 ноември , 2017 at 10:18

      Какво излезе за јадење?

      Тестото треба да е на меко замесено за да може убаво да се сука. Доколку лепи на рацете се става масло.

    • Реплицирај
      Анонимен
      4 декември , 2017 at 17:43

      Vkusna za jadenje, sega so praz i urda ke ja pravam.

  • Реплицирај
    Анонимен
    21 ноември , 2017 at 15:18

    Malku me zbuni naslovot Revanija. Po prikladno e solena pita so praz. Inaku, super e, veke vtor pat ja pravam.

    • Реплицирај
      Виолета Златкова
      21 ноември , 2017 at 16:54

      Ти благодарам. Затоа веднаш на самиот почеток е објаснувањето што е задничко на оваа пита со раванијата. 🙂

  • Реплицирај
    Biljana
    9 ноември , 2017 at 19:58

    sestra mi ja ispofali pa jas denes ke ja pravam

  • Реплицирај
    Анонимен
    7 ноември , 2017 at 17:42

    дали ставате прашок за пециво или сода бикарбона ?

  • Реплицирај
    Марија
    20 октомври , 2017 at 08:42

    Ќе се проба. ?

  • Оставете коментар