Веганско/ Вегетеријански појадок/ Леб и пецива/ Појадок/ Посен вегански појадок

Мафини со ајвар и сончогледсе чита за 1 минути

Мафини со ајвар и сончоглед

Во сезона на правење ајвар, мафините се една од варијантите за појадок. По оваа рецепта, лично за мене, излегуваат најмеките мафини и никогаш не може да се утнат. Освојуваат со мирисот, а се вкусни и после два дена во фрижидер.

Рецепт

  • 200 гр Ржано брашно
  • 4 Јајца
  • 4 лажици Ајвар
  • 4 лажици Маслиново масло
  • 1 лажица Сончоглед
  • 1 лажичка Сол
  • 1 Прашок за пециво

Инструкции за готвење

1 | Подготовка

Во сад се ставаат јајцата и солта и се матат со миксер се додека не се добие целосно густа смеса. Се ставаат ајварот, пецивото, маслото и сончогледот и се мати повторно со миксер.
Брашното се додава постепено, се меша полека со маталка или дрвена лажица за да остане убав хомогена смеса.

2 | Печење

Се става смесата во калапи за мафини. Одприлика излегувааат 8-10 мали мафини. Фурната се вклучува на 200 степени и додека се загрева, се оставаат да одморат.
Се печат одприлика 30 минути. Доколку ви се големи калапите, печете околу 40-45 минути.

На здравје!

Сподели

Слични содржини

1 Коментар

  • Реплицирај
    Vaska
    26 април , 2020 at 11:58

    Lele mafinite se tooop
    Meki duša za vkus da ne zboram
    Im dodadov i perca od mlado kromidče i dobija ušte poubava aroma
    Blagodaram za preubaviot recept

  • Оставете коментар