Веганско/ Вегетеријански појадок/ Леб и пецива/ Појадок

Сендвич лепчиња

Сендвич-лепчиња

Како и за сите лебови и мали лепчиња, така и во оваа рецепта најважна е ферментацијата да биде подолга од 4 часа. Овие лепчиња најчесто ги ферментирам од 6-8 часа, но многу често се случува и ненамерно да ги оставам подолго. Приметувам дека највоздушеста структура имаат кога се ферментирани околу 8 часа, барем мене ми се идеални.

И доколку користите псилиум за да добиете уште помеки лепчиња, најдобро е да го ставите пред да ферментира, заедно со брашното.

Рецепт

  • 2 чаши од 250 мл Ржано брашно
  • 2 чаши од 250 мл Јачменово брашно
  • 3 чаши од 250 мл Топла вода
  • 3 лажици Маслиново масло
  • 6 лажици Семе од чија
  • 1 лажичка Химелајска сол

    ПОСЛЕ ФЕРМЕНТАЦИЈА
  • 1 Прашок за пециво
  • 1/2 лажичка Сода бикарбона
  • 3 лажици или половина лимон Сок од цеден лимон

Инструкции за готвење

1 | Подготовка

Прво се мешаат сувите состојки, па се додава топлата вода заедно со маслото. Доколку ви е полесно можете да матите со миксер, така ќе бидете посигурни дека е убаво измешано.

Го оставате тестото на собна температура да ферментира.

После ферментација ги додавате пецивото, содата и лимонот и матите со миксер околу 2-3 минути, додека не се измешаат состојките.

2 | Формирање

Со мокри раце формирате лепчиња и ги ставате на хартија за печење. Но, правете го тоа внимателно без многу притискање на тестото. Доволно е меко и со мокри раце само формирајте топчиња, така ќе останат многу помеки.

По желба наросувате со семиња и пак со мокри раце нежно притиснете.

3 | Печење

Се печат околу 60тина минути на 200 степени, во нормално јака фурна. Доколку вашата пече премногу, последните 15 минути може да намалите на 160-180 степени.

Веднаш по печењето се завиткуваат во сува крпа за да се изладат.

На здравје!

Сподели

Слични содржини

15 коментари

  • Реплицирај
    Анонимен
    1 јуни , 2018 at 09:35

    Zdravo, jas pravev se kako sto pisuva vo receptata, megutoa koga stavav so lazicka vo pleh mene mi se razlea testoto i ne mi iskocija kako sto treba.

    • Реплицирај
      Виолета Златкова
      29 јули , 2018 at 12:06

      Можеби треба да намалиш малку на водата, секое брашно различно прима.

  • Реплицирај
    Tamara
    24 мај , 2018 at 17:32

    Ne go podnesuvam mnogu jacmenovoto…moze li samo so ‘rzano i ako da, ke treba li nesto da se prilagodi dopolnielno vo receptov?

    • Реплицирај
      Виолета Златкова
      29 јули , 2018 at 12:01

      Може. Рецептот ќе си остане исти.

  • Реплицирај
    Maja
    30 април , 2018 at 23:29

    Kolku vreme treba da fermentira

    • Реплицирај
      Виолета Златкова
      4 мај , 2018 at 06:12

      Здраво Маја. Што подолго тоа подобро. 🙂

  • Реплицирај
    Ivana
    22 април , 2018 at 13:12

    Од прилика колку топчиња излегуваат од оваа смеса?

    • Реплицирај
      Виолета Златкова
      4 мај , 2018 at 07:14

      Здраво Ивана. Отприлика јас правам од 6-8 лепињи од смесата. На здравје!

  • Реплицирај
    Анонимен
    17 април , 2018 at 08:32

    VIKI edinstvena dilema shto mi ostana e dali treba da go pokrijam lebot dodeka fermentira i dali ima moznost da iskoci nadvor od sadot vo koj fermentira 🙂

    • Реплицирај
      Виолета Златкова
      21 април , 2018 at 09:40

      Слободно покриј го и не се плаши дека ќе истече од садот. 🙂

    Оставете коментар