Затоа што овие кифлички се само со ржано брашно, може да ги јадете почесто. А и секогаш се добра опција за замрзнување.
Рецепт
ЗА ТЕСТО
- 400 гр ‘Ржано брашно
- 250 мл Топла вода
- 4 лажици Маслиново масло
- 1 лажичка Сол
- 1 Пециво
ЗА ФИЛ
Инструкции за готвење
1 | Подготовка на тесто
Се мешаат сувите состојки и полека се додава топлата вода заедно со маслото.
Тестото е многу лепливо за месење во почетната фаза, па затоа треба да одмори барем 1 час. Идеално 2 часа.
2 | Подготовка на кифличките
Тестото се премесува со убаво намастени раце. Се дели на 8 топчиња.
Секое топче се развлекува на површина на која има ставено доволно масло, се полни со младо сирење и краевите се засекуваат. Се замотува кифличката и по желба се става сусам.
3 | Печење
Се печат на убаво загреана фурна од 200 степени, околу 30-35 минути.
На здравје!
Не е маратон, не е трка на кратки стази … вечно трчање е до подобра верзија од себе. До секое наредно “Браво” пред себе, до секоја воздишка пред спиење и “успеав и денес”.
Повеќе за мене