Овој рецепт за проја најмногу го имам правено и со право можам да кажам дека секогаш е успешен и многу вкусен, дури и да го модифицирате со состојките.
По ваша желба можете да ја исфрлите сланината доколку не сакате да ја користете во овој рецепт, а може да додадете и сецкани маслинки. Исто така ако немате кисела вода, може и со обична вода ама да не е ладна.
Рецепт
- 4 Јајца
- 2 чаши од 250 мл) Ржано брашно
- 5 лажици Ајвар
- 100 грама Сланина
- 5 лажици Маслиново масло
- 1 чаша од 250 мл Кисела вода
- 1 Прашок за пециво
- 1 мала лажичка Сол
Инструкции за готвење
1 | Подготовка на смесата
Јајцата се матат исто како за торта. Се исклучува миксерот и понатаму пројата ја мешате со дрвена или обична голема лажица.
Се става пецивото, солта, маслото, сланината, ајварот и водата. Се мешаат убаво состојките и постепено се додава брашното, мешаајќи цело време. Треба мешањето да биде побавно за да не се залепи брашното одеднаш.
2 | Подготовка за печење
Смесата се истура во сад за печење кој е убаво намачкан со масло. По ваша желба може да ставите сусам и долу и врз пројата.
Се пече околу 50-60 минути на 200 степени.
Совет, никогаш не ја сечете додека е топла затоа што ќе биде леплива. А кога ќе се излади убаво може и да ја замрзните, не губи на вкус.
На здравје!
Не е маратон, не е трка на кратки стази … вечно трчање е до подобра верзија од себе. До секое наредно “Браво” пред себе, до секоја воздишка пред спиење и “успеав и денес”.
Повеќе за мене