Вегански ручек/ Веганско/ Вегетеријански ручек/ Ручек

Рижото со куркума и босилок

Рижото со куркума и босилок

Интегралниот ориз секогаш е подобра замена од белиот ориз поради понискиот гликемичен индекс. Па затоа и е дозволен за ручек во траен режим, најчесто со зеленчук.

Ова е наједноставната и основна варијанта на рижото, вие можете да додадете и зеленчук по ваш вкус.

Рецепт

  • 250 гр. интегрален ориз
  • 1/2 Кромид
  • 1 Зелена пиперка
  • Сусамово масло
  • 1 лист Босилек
  • Сол и бибер

Инструкции за готвење

Оризот го вариме со куркума и сол. Соодносот на вода скоро секогаш е 1:3.
На сусамово масло кратко ги пропржуваме зелената пиперка и кромид.

Откако ќе се готови оризот и зеленчукот, се мешаат заедно и на крај додаваме ситно сецкан свеж босилок.

Сподели

Слични содржини

2 коментари

  • Реплицирај
    Анонимен
    7 октомври , 2017 at 13:30

    cia seme kako da go koristam ,i so sto da go kobiniram.

    • Реплицирај
      Виолета Златкова
      8 октомври , 2017 at 09:35

      Семето од чија е дозволено за сите три оброка.
      Можете во салати да го додавате. Можете во леб. Можете во кисело млеко наутро.

    Оставете коментар