Во моментот кога прв пат направив ќофтиња по хроно и истите ги печев, сфатив дека овие печениве секогаш ќе ми бидат пред пржените.
Сочни и превкусни, а и поедноставни за припрема. Дури и без сосот се преубави.
Рецепт
- 500 гр. Мелено свинско месо
- 1 Кромид
- 2 Зелена пиперка
- пола врзоп Магдонос
- 1 лажичка Црвен пипер ( зачин )
- 1 лажица Маслиново масло
- 1 лажица Кисела вода
- 1/4 лажичка Сода бикарбона
- Сол и биберЗА СОСОТ
- 1 Кромид
- 1 Зелена пиперка
- 1 чешне Лук
- 4 Домати
- 1 лажичка Маслиново масло
- Сол и бибер
Инструкции за готвење
1 | Подготовка на ќофтињата и печење
Најдобро е зеленчукот да се исецка во сецко или во блендер. Така се добива поубава хомогена смеса.
Се додава на месото, зачините, киселата вода и сода бикарбоната. Вака подготвена смесата треба да стои барем еден час во фрижидер, а може и подолго.
Со мокри раце се формираат топчиња колку што сакате да ви бидат големи ќофтињата и се ставаат на хартија за печење. Печењето е во загреана фурна на 200 степени додека не поруменат. Одприлика 20-30 минути.
2 | Подготовка на сосот
И за сосот, најдобро е зеленчукот да е блендиран.
Кратко се запржува на тивок оган и се додаваат излупените и блендирани домати. Се вари додека не испари течноста или до посакуваната густина.
На здравје!
Не е маратон, не е трка на кратки стази … вечно трчање е до подобра верзија од себе. До секое наредно “Браво” пред себе, до секоја воздишка пред спиење и “успеав и денес”.
Повеќе за мене