Многу често сите рецепти за појадок се со ‘ржано брашно, затоа што хељдиното е најтешко за месење. Но, заслужува многу често да е застапена во појадокот, па ова е плус идеја која може да ја искористите.
Рецепт
- 30 лажици Хељдино брашно
- 150 мл Топла вода
- 2 лажици Путер
- 1 Прашок за пециво
- 1 лажичка Химелајска сол
Инструкции за готвење
1 | Подготовка
Замесеното тесто треба да одстои барем еден час на собна температура за да може полесно да формирате убави топчиња.
Мерките се точни, затоа и да не ви е хомогено, не се грижите.
2 | Плетење и печење
Се формираат 6 топчиња од тестото, што е доволно за две плетенки. За секоја плетенка ви требаат по три топчиња, кои ќе ги развлекувате на површина намрсена со масло. Се плете како класична плетенка. Ако ви се кине тестото, направете 3 плетенки со по две топчиња. На крај се премачкува со растопен путер и семки по желба.
Тестото треба да одмори, па доволно е времето додека се загрева фурната. Се печат околу 40 минути на 200 степени.
На здравје!
Не е маратон, не е трка на кратки стази … вечно трчање е до подобра верзија од себе. До секое наредно “Браво” пред себе, до секоја воздишка пред спиење и “успеав и денес”.
Повеќе за мене