Лебовите со ферментација се секогаш многу повкусни и помеки. Но, во недостиг на време еве една испробана рецепта без ферментација.
Рецепт
- 3 чаши ‘Ржано брашно
- 2 чаши Топла (обична или кисела) вода
- 3 лажици Чија семе
- 3 лажици Ленено семе
- 1 лажичка Сусам
- 1 Прашок за пециво
- 1/2 лажичка Сол
- 1/2 Сода бикарбона
- 3 лажици Маслиново масло
- 1/2 Лимон
Инструкции за готвење
1 | Подготовка
Сувите состојки се мешаат заедно. Една напомена, лененото семе се меле непосредно пред додавање. Па се додаваат киселата вода, маслото и лимонот.
Најдобро е да користите миксер за да ги соедините сите состојки.
2 | Печење
Со мокри раце се префрла тестото во калапот или садот во кој ќе се пече и се обликува. По желба се става ленено семе на крај.
Се пече 60 минути на 200 степени.
Испечен се става во сува крпа и се остава да се излади пред сечење.
На здравје!
Не е маратон, не е трка на кратки стази … вечно трчање е до подобра верзија од себе. До секое наредно “Браво” пред себе, до секоја воздишка пред спиење и “успеав и денес”.
Повеќе за мене