Веганско/ Вегетеријански појадок/ Леб и пецива/ Појадок/ Посен вегански појадок

Брз леб без семиња

Брз леб без семиња

Искрено јас сум навикната во скоро сите лебови да ставам семиња, некогаш помалку некогаш повеќе, па мислев дека вкусот на овој леб нема да ми се допадне. Но, некако и едноставноста знае да освои на свој начин.

За промена излезе вкусен леб.

Рецепт

  • 2 чаши (чаша од 200 мл ) Ржано брашно
  • 1 чаша (чаша од 200 мл ) Јачменово брашно
  • 1 чаша (чаша од 200 мл ) Овесно брашно
  • 700 мл Топла вода
  • 4 лажици Маслиново масло
  • 1 Прашок за пециво
  • 1/2 лажичка Сода бикарбона
  • 1/2 Лимон

Инструкции за готвење

Се мешаат сувите состојки заедно и се става водата заедно со маслото. Се мати со миксер барем 5 минути.

Со мокри раце се обликува лебот на хартија за печење или ако ви е полесно во калап за печење. Само внимавајте ако го обликувате со раце, не го притискајте премногу тестото затоа што на тој начин ќе биде полеплив лебот.

Се пече во загреана урна на 200 степени околу 70 минути. Доколку ви е јака фурната печете го на 180 малку подолго.

На здравје!

Сподели

Слични содржини

21 коментар

  • Реплицирај
    Keti
    22 септември , 2018 at 11:38

    Немам миксер за тесто,може да се меси со рака?

    • Реплицирај
      Виолета Златкова
      1 октомври , 2018 at 15:13

      Здраво Кети. Секако дека може да се измеша и меси и со рака, само ќе е потребно повеќе време да го месите тестото за да се соединат сите состојки.

  • Реплицирај
    Анонимен
    5 август , 2018 at 22:59

    Здраво, дали може да се изостави маслото? Ќе го правам за посни денови без масло па да прашам дали ќе смени нешто ако се изостави.

    • Реплицирај
      Виолета Златкова
      6 август , 2018 at 08:36

      Може. Нема ништо да се смени.

  • Реплицирај
    Maja
    17 јуни , 2018 at 14:24

    A kolku vreme moze da stoi za jadejne

    • Реплицирај
      Виолета Златкова
      29 јули , 2018 at 12:05

      На собна температура 2-3 дена. Во фрижидер една недела.

  • Реплицирај
    Анонимен
    15 мај , 2018 at 18:23

    Zosto nema sol vo lebot

    • Реплицирај
      Виолета Златкова
      22 јуни , 2018 at 10:52

      Зошто ептен на брзање била напишана и рецептата. 🙂 Сол и зачнини може да употребувате по свој вкус. На здравје!

  • Реплицирај
    Lile
    26 април , 2018 at 17:00

    Viki se pokriva so folija lebot ili zamesiv zagrevam rernata nepisuva deka treba da se pokrie

    • Реплицирај
      Виолета Златкова
      4 мај , 2018 at 09:35

      Здраво Лиле. Доколку ти се силни греачите тогаш треба да се покриваат сите лебови, доколку е нормална тогаш нема потреба. На здравје!

  • Реплицирај
    Natalija Janevska
    24 февруари , 2018 at 00:35

    Ova lepce probav da go napravam ama so rzano i kinoa brasno 2 so 2 casi. Mnogu tecno mi ispadna testoto i koga go ispekov od nadvor ubava lora i krckavo a od vnatre kako zivo / vlazno. Go pecev 2 saati na 180 stepeni. Mnogu voda da ne e ? Fala ????

  • Реплицирај
    Анонимен
    4 февруари , 2018 at 12:05

    A dali ovoj leb mode da se pravi so edna vrsta brasno na primer rzano

  • Реплицирај
    Анонимна
    4 февруари , 2018 at 00:35

    Дали може дозата за лебот да биде на пола,пример една чаша ржано и една чаша хељдино и другите состојки на пола за во мало калапче за леб(некаде 20 на 10см и длабоко 5 см)?

  • Реплицирај
    Dragana
    1 февруари , 2018 at 14:19

    Moze li ovoj leb so 2casi rzano i 2casi heljdino brasno da se napravi? (gi imam samo tie dve brasna)

  • Реплицирај
    Vesna Kondoska
    25 декември , 2017 at 22:14

    Kolku vreme fermentira lebot?

  • Реплицирај
    Анонимен
    14 декември , 2017 at 22:03

    Go pecam

  • Оставете коментар