Посна пита со праз и печурки

Состојки

1 кг Пченично брашно
650 мл Топла вода
5 гол. лажици Маслиново масло
1 мала лажица Химелајска сол
За фил
5 стракови Праз
200 гр Печурки

Посна пита со праз и печурки

Традиционална Бадникова пита со паричка

Питите се секогаш предизвик и секогаш бараат трпение затоа што со интегралните брашна е многу потешко за сукање или тегнење.

Затоа и оваа пита е со интегрално пченично брашно, најлесно е за работа од сите брашна кои се користат во хроно.

Рецепт

  • 1 кг Пченично брашно
  • 650 мл Топла вода
  • 5 гол. лажици Маслиново масло
  • 1 мала лажица Химелајска сол

ЗА ФИЛ

  • 5 стракови Праз
  • 200 гр Печурки

Инструкции за готвење

Од сите состојки се меси меко тесто, кое не треба да се лепи на рацете. Затоа можеби и ќе треба да ја прилагодите дозата на водата.

Тестото се дели на 8 дела и се формираат топчиња. Од секое топче се сука мала кора.
Од двете страни на секоја кора се става поголема количина на масло и се оставаат да одморат 30 минути.

Потоа од секоја кора се развлекува голема кора на чаршаф и се става од претходно подготвениот фил.

Питата се пече веднаш во загреана фурна на 200 степени, околу 40 минути.

На здравје!

За оние кои сега сте започнале со хроно исхрана, во првите 28 дена не препорачува да се користи интегрално пченично брашно.

 

 

готви и пишува

Виолета Златкова

Ви се допадна? :)

Ви благодарам на 4-те коментари.

Здраво Горан. Сите брашна во хроно исхрана треба да бидат интегрални исто како и пченичното брашно кое е користено во рецептов. Бидејќи сте на почеток, пченичното брашно не е дозволено во првите 28 дена а после тоа може да се користи повремено во комбинација со други дозволени брашна во сооднос 1/3.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР