Потпечена елда со моцарела и доматен сос

Сподели

Состојки

100 гр. Елда зрно Хељда
300 мл. за потопување Вода Три шолји
300 мл. за варење Вода Три шолји
100 гр. Моцарела во вода
25 гр. Сланина
50 мл. Доматен сос
1 мал. лаж Путер
ЗАЧИНИ
по вкус Химелајска сол
по вкус Интегрален сусам
по вкус Лут буковец
по вкус Оригано

Потпечена елда со моцарела и доматен сос

ГОТВИМЕ СО ФАНИ КОРОВЕШОВСКА

  • 30 мин
  • Средно

Денес готвиме заедно со Фани Коровешовска која подготви потпечена елда со моцарела и доматен сос. Останатите рецепти на Фани можете да ги погледнете во групата Хроно исхрана на Facebook.

Рецепт

  • 100 гр. Елда зрно (Хељда)
  • 300 мл. Вода за потопување
  • 300 мл. Вода за варење
  • 100 гр. Моцарела во вода
  • 25 гр. Сланина
  • 50 мл. Доматен сос
  • 1 мал. лаж. Путер

ЗАЧИНИ

  • по вкус Химелајска сол
  • по вкус Интегрален сусам
  • по вкус Лут буковец
  • по вкус Оригано

Инструкции за готвење

1 | Потопување на житаркитe (минимум 6 часа)

100 грама елда се остава да кисне од вечер во 3 шолји вода.

2 | Подоготовка

Утрото се измиваат зрната елда и се ставаат 3 нови шолји вода. Оставете да проврие 10тина минути, поклопете го садот и тргнете го од оган. За 15 минути зрната елда ќе ја впијат потребната водата.

На загреана тава го даваме путерот и се пропржува сланината и сусамот. Потоа се додава доматниот сос и претходно сварената елда и повторно кратко ги пропржуваме.

Така измешаните состојки ги префрламе во огноотпорен сад и ги додаваме зачините по вкус. Одозгора редиме парчиња моцарела и садот го ставаме во претходно загреана рерна на 200 степени, да се пече 15тина минути.

Фитинска киселина – Зошто треба да ги потопуваме житарките и подолго да го ферментираме лебот

 

готви и пишува

Хроно Рецепти

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР