Готвиме појадок со/ Појадок

Потпечена елда со моцарела и доматен соссе чита за 1 минути

Потпечена-хељда-со-доматен-сос

Денес готвиме заедно со Фани Коровешовска која подготви потпечена елда со моцарела и доматен сос. Останатите рецепти на Фани можете да ги погледнете во групата Хроно исхрана на Facebook.

Рецепт

  • 100 гр. Елда зрно (Хељда)
  • 300 мл. Вода за потопување
  • 300 мл. Вода за варење
  • 100 гр. Моцарела во вода
  • 25 гр. Сланина
  • 50 мл. Доматен сос
  • 1 мал. лаж. Путер

ЗАЧИНИ

  • по вкус Химелајска сол
  • по вкус Интегрален сусам
  • по вкус Лут буковец
  • по вкус Оригано

Инструкции за готвење

1 | Потопување на житаркитe (минимум 6 часа)

100 грама елда се остава да кисне од вечер во 3 шолји вода.

2 | Подготовка

Утрото се измиваат зрната елда и се ставаат 3 нови шолји вода. Оставете да проврие 10тина минути, поклопете го садот и тргнете го од оган. За 15 минути зрната елда ќе ја впијат потребната водата.

На загреана тава го даваме путерот и се пропржува сланината и сусамот. Потоа се додава доматниот сос и претходно сварената елда и повторно кратко ги пропржуваме.

Така измешаните состојки ги префрламе во огноотпорен сад и ги додаваме зачините по вкус. Одозгора редиме парчиња моцарела и садот го ставаме во претходно загреана рерна на 200 степени, да се пече 15тина минути.

Корисни линкови:

Фитинска киселина – Зошто треба да ги потопуваме житарките и подолго да го ферментираме лебот

Сподели

Слични содржини

Не постојат коментари

Оставете коментар