Чизкејк со малини

Состојки

ЗА ОСНОВАТА
3 Јајца
60 грама Путер
150 грама Чоколадо со 72% какао
2 лажици Агаве сируп
1 лажица Спелтино брашно
ЗА ФИЛОТ
250 грама Маскарпоне
500 грама Млечна неутрална павлака
150 грама Чоколадо со 85% какао
300 грама Малини
1 лажица Агаве сируп

Чизкејк со малини

  • Средно

Еден од омилените рецепти за чизкејк, кој овој пат е прилагоден за хроно исхраната. Па затоа во траен режим може да си дозволите ваков вид на ужина кога ќе ви се јаде торта.

Морам да нагласам дека воопшто не е благ, иако мое мислење е дека треба да се водите по рецептата, може да се додаде уште една или две лажици на агаве сируп во филот.

Друго што треба да се внимава е павлаката за матење да нема додаден шеќер и да нема растителни масти кои не се дозволени во хроно.

И на крај, уживајте во секое залче!

Рецепт

ЗА ОСНОВАТА

  • 3 Јајца
  • 60 грама Путер
  • 150 грама Чоколадо со 72% какао
  • 2 лажици Агаве сируп
  • 1 лажица Спелтино брашно

ЗА ФИЛОТ

  • 250 грама Маскарпоне
  • 500 грама Млечна неутрална павлака
  • 150 грама Чоколадо со 85% какао
  • 300 грама Малини
  • 1 лажица Агаве сируп

Инструкции за готвење

1 | Подготовка на колачот

Најпрвин на оган растопете го путерот заедно со чоколадото и оставете да се лади.

Јајцата се матат заедно со агаве сирупот исто како и за секоја торта. Понатаму мешате со лажица и првин го ставате брашното, па постепено мешате и го додавате путерот со чоколадото.

Во калап подмачкан со путер, ја истурате смесата и во загреана фурна на 180 степени и печете 45 минути.

2 | Подготовка на филот

Колачот треба да е скроз изладен пред да почнете со подготовка на филот.

Чоколадото најдобро е да го стопите на пареа или во микробранова печка и оставите да се излади малку исто како за колачот.

Слатката павлаката ја матите со миксер, но, не треба да е скроз цврста. На средина на матењето го додавате маскарпонето и агаве сирупот, па тогаш продолжувате да матите додека не добиете цврста смеса која не смее да има грутчиња.

Смесата ја делите на два дела. Во едниот го ставате расоптеното чоколадо и мешате убаво со лажица. Во другата смеса ги ставате малините и матите со миксер за да се иситнат подобро.

Колачот го вадите од калап и филувате првин со филот од чоколадо, па филот од малини.

Најдобро е тортата да стои во фрижидер барем 3 часа пред послужување.

 

На здравје!

готви и пишува

Виолета Златкова

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР