Доколку сте во првите 28 дена на рестрикција, најдобро е овие банички да ги избегнете затоа што имаат пченично брашно. А во рестрикција може да ги користите еднаш во 15 дена од истата причина.
И можеби ќе ви треба малку повеќе трпение затоа што имаат јачменово брашно, па корите потешко се тегнат и се кинат. Но, со вкусот се компензира маката и времето кое го бараат.
Рецепт
- 200 грама Јачменово брашно
- 200 гр Спелтино брашно
- 300 гр Интегрално пченично брашно
- 550 мл Топла вода
- 8 лажици Маслиново масло
- 1 мала лажичка Химелајска сол
- 500 гр Мелено јунешко месо
- 1 страк Праз
Инструкции за готвење
1 | Подготовка на тестото
Од сите состојки месете меко тесто и оставате да одмори еден час.
Можеби водата ќе треба да ја прилагодите со +\- 50 мл, затоа што секое брашно различно прима вода.
2 | Припрема на корите
Тестото се дели на 8 дела и се формираат топчиња. Од секое топче се сука мала кора.
Од двете страни на секоја кора се става поголема количина на масло и се оставаат да одморат 30 минути.
Потоа од секоја кора се развлекува голема кора на чаршаф и се става од претходно подготвениот фил.
Во овие банички филот е праз и мелено јунешко месо, претходно испржени и изладени додека стоеше тестото.
Питата се пече веднаш во загреана фурна на 200 степени, околу 40 минути.
На здравје!
Не е маратон, не е трка на кратки стази … вечно трчање е до подобра верзија од себе. До секое наредно “Браво” пред себе, до секоја воздишка пред спиење и “успеав и денес”.
Повеќе за мене