Веганско/ Вегетеријански појадок/ Леб и пецива/ Појадок/ Посен вегански појадок

Компактен лебсе чита за 2 минути

Компактен леб

Овој леб секогаш ми излегува убаво, дури и кога не е ферментиран. Од што толку многу ми е вкусен, овој пат бев нетрпелива, па го исеков додека не беше скроз изладен. Дури и така е преубав.

Ова е леб каде што вкусот на хељдиното брашно не доминира толку многу, а многу убаво ја впива влажноста од ‘ржаното брашно.

Рецепт

  • 2 чаши Ржано брашно
  • 2 чаши Хељдино брашно
  • 3 чаши Кисела вода
  • 5 лажици Семе од чија
  • 1 лажица Сусам
  • 1 лажица Ленено семе
  • 4 лажици Маслиново масло
  • 1 лажичка Сол

ПОСЛЕ ФЕРМЕНТАЦИЈА

  • 1 Прашок за пециво
  • 1 лажичка Сода бикарбона
  • 3 лажици Сок од лимон

Инструкции за готвење

1 | Подготовка

Сувите состојки ги мешате заедно. Постепено ги додавате 3 чаши кисела вода и со лажица мешате додека не се изедначи смесата.

Мерките се точни, и чашата е од 250 мл, но во зависност од брашното можеби ќе треба да прилагодите за плус 50 мл вода.

Кога ќе се измеша убаво се остава на собна температура 6-8 часа, покриено со ќеса или пластична фолија за свежо пакување.

2 | Ферментација и печење

Ги додавате сокот од лимон, пецивото и сода бикарбоната и 2-3 минути матите со миксер за да се соединат.

Со многу мокри раце или префрлате во калап за печење ( обложен со хартија ) или формирате леб.

Јас овој пат не ставив семки, наросив `ржано брашно.

Се пече еден час на 200°C и уште половина час на 180°C. Непокриен во не многу јака фурна.

На здравје!

Сподели

Слични содржини

13 коментари

  • Реплицирај
    Анонимен
    20 март , 2018 at 10:58

    Може ли замена на хељдино брашно со јачменово, благодарам!

  • Реплицирај
    Anonimen
    24 февруари , 2018 at 08:00

    Najvkusen leb, pogotovo koga se potpeceni parcinjata na tost-grill! Blagodaram

  • Реплицирај
    Анонимен
    23 февруари , 2018 at 11:30

    Dali mozi samo so rzano da se mesl.

  • Реплицирај
    Анонимен
    29 јануари , 2018 at 01:12

    Kakva e postapkata na fermentiranje?

  • Реплицирај
    Анонимен
    26 јануари , 2018 at 19:45

    Violeta ve molam ako moze da mi pisete koga se stava masloto

  • Реплицирај
    Анонимен
    9 октомври , 2017 at 17:52

    Вчерa гo нaпрaвив,и мнoгу е вкусен.

  • Реплицирај
    Анонимен
    8 октомври , 2017 at 14:32

    Браво и супер , ке го пробаме. Ти благодарам на грижата за нас 🙂

  • Оставете коментар