Компактен леб

Состојки

2 чаши Ржано брашно
2 чаши Хељдино брашно
3 чаши Кисела вода
5 лажици Семе од чија
1 лажица Сусам
1 лажица Ленено семе
4 лажици Маслиново масло
1 лажичка Сол
После ферментација
1 Прашок за пециво
1 лажичка Сода бикарбона
3 лажици Сок од лимон

    Компактен леб

    Со хељдино и 'ржано брашно

    • Средно

    Овој леб секогаш ми излегува убаво, дури и кога не е ферментиран. Од што толку многу ми е вкусен, овој пат бев нетрпелива, па го исеков додека не беше скроз изладен. Дури и така е преубав.

    Ова е леб каде што вкусот на хељдиното брашно не доминира толку многу, а многу убаво ја впива влажноста од ‘ржаното брашно.

    Рецепт

    • 2 чаши Ржано брашно
    • 2 чаши Хељдино брашно
    • 3 чаши Кисела вода
    • 5 лажици Семе од чија
    • 1 лажица Сусам
    • 1 лажица Ленено семе
    • 4 лажици Маслиново масло
    • 1 лажичка Сол

    ПОСЛЕ ФЕРМЕНТАЦИЈА

    • 1 Прашок за пециво
    • 1 лажичка Сода бикарбона
    • 3 лажици Сок од лимон

    Инструкции за готвење

    1 | Подготовка

    Сувите состојки ги мешате заедно. Постепено ги додавате 3 чаши кисела вода и со лажица мешате додека не се изедначи смесата.

    Мерките се точни, и чашата е од 250 мл, но во зависност од брашното можеби ќе треба да прилагодите за плус 50 мл вода.

    Кога ќе се измеша убаво се остава на собна температура 6-8 часа, покриено со ќеса или пластична фолија за свежо пакување.

    2 | Ферментација и печење

    Ги додавате сокот од лимон, пецивото и сода бикарбоната и 2-3 минути матите со миксер за да се соединат.

    Со многу мокри раце или префрлате во калап за печење ( обложен со хартија ) или формирате леб.

    Јас овој пат не ставив семки, наросив `ржано брашно.

    Се пече еден час на 200°C и уште половина час на 180°C. Непокриен во не многу јака фурна.

    На здравје!

    готви и пишува

    Виолета Златкова

    Ви се допадна? :)

    Ви благодарам на 13-те коментари.

    ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

    Врати се горе