Бело месо/ Вечера/ Готвиме вечера со/ Готвиме ручек со/ Ручек

Пилешка фахита и гвакамоле

Пилешка фахита и гвакамоле

Денес готвиме заедно со Снежана Јовановска која ни подготви пилешка фахита и гвакамоле. Останатите рецепти на Снежана можете да ги погледнете во групата Хроно исхрана на Facebook.

Рецепт

ЗА ФАХИТАТА

  • 1 парче Пилешки стек
  • 1 Зелена пиперка
  • 1 Црвена пиперка
  • 1 Жолта пиперка
  • 1 Кромид

ЗАЧИНИ ЗА ФАХИТАТА

  • малку Лук во прав (по вкус)
  • малку Сушен кромид (по вкус)
  • малку Чили (по вкус)
  • малку Кумин (по вкус)
  • малку Сол и бибер (по вкус)

ЗА ГВАКАМОЛЕТО

  • 1 Авокадо
  • сок од половина Лимон
  • 1/2 Домат
  • 1/4 Чили пиперка
  • 1 Млад кромид
  • малку Коријандер (по вкус)
  • малку Сол (по вкус)

Инструкции за готвење

1 | Подготовка на фахитата

Парче стек околу 200-250 гр се сецка на ленти, му се додава мешавина од лук во прав, сушен кромид, чили, кумин, сол и малку бибер. Месото убаво се премачкува со мешавината од зачини и се остава да одстои најмалку 30 мин.

За тоа време се сецкаат по една црвена, зелена и жолта пиперка на ленти по должина. Се сече и еден кромид на ленти. На малку маслиново се пропржуват пиперките, не треба да се препржени, туку да бидат малку крцкави. Се тргаат на страна и во истото тавче се пропржува кромидот се додека не стане стаклест.

Во малку маслиново се пржи и исецканиот пилешки стек. Се заедно се меша и се сервира.

2 |Подготовка на гвакамолето

На узреаното авокадо му се чисти лушпата и семката, се попрскува со сол и сок од половина лимон или лајм и се пасира со вилушка. Ситно се сецка 1/4 пиперка, 1/4 домат (семките треба да се одстранети) и едно младо кромидче или 1/8 кромид.

Ова се меса убаво и се додава пасираното авокадо. Се додава сол и малку сецкано силантро, по желба може и малку лута пиперка.

Некои ставаат и лук во гвакамолето, ама мене ми е поубаво без лук.

Сподели

Слични содржини

Не постојат коментари

Оставете коментар