Мафините се премногу сочни, дури и кога се изладени, но моја препорака е да ги јадете топли за подобар вкус.
Рецептот не е потребно да го модифицирате, но доколку сакате, може да ги декорирате со 50 гр. црно чоколадо и 30 гр. матена млечна павлака, или овошје по избор.
Рецепт
- 2 Јајца
- 60 гр. Путер
- 60 гр. Спелтино брашно
- 100 мл. Вода
- 30 гр. Какао
- 50 гр. Кокосов шеќер
- 1 лажичка Пециво
Инструкции за готвење
1 | Подготовка
Најпрвин водата заедно со какаото се загрева. Треба само да проврие и убаво да се измеша за да нема топчиња од самото какао. Па, смесата се остава да се лади.
Путерот најдобро е да е на собна температура и се мати заедно со шеќерот.
Наместо кокосов шеќер може да користите и друга замена како стевија, фруктоза ( во краен и најлош случај ) или некоја друга замена за шеќер во гранули.
Кога ќе се изматат пенасто, се додаваат двете јајца и се мати се заедно уште 1 минута.
Во истиот сад, се додава какаото, брашното и пецивото и се заедно се мати со миксер.
2 | Печење
Користете калапи што имаат нелеплива површина.
Се полнат калапите, во овој случај беа 8 помали, и се печат во претходно загреана фурна на 160 степени. Печењето треба да е околу 20-23 минути, за да останат сочни.
На здравје!