Печени ќофтиња во сос од домати

Состојки

500 гр. Мелено свинско месо
1 Кромид
2 Зелена пиперки
пола врзоп Магдонос
1 лажичка Црвен пипер (зачин)
1 лажица Маслиново масло
1 лажица Кисела вода
1/4 лажичка Сода бикарбона
По желба Сол и бибер
За сосот
1 Кромид
1 Зелена пиперка
1 чешне Лук
4 Домати
1 лажичка Маслиново масло
По желба Сол и бибер

    Печени ќофтиња во сос од домати

    Сочни и превкусни

    • порции 2
    • Лесно

    Во моментот кога прв пат направив ќофтиња по хроно и истите ги печев, сфатив дека овие печениве секогаш ќе ми бидат пред пржените.

    Сочни и превкусни, а и поедноставни за припрема. Дури и без сосот се преубави.

    Рецепт

    • 500 гр. Мелено свинско месо
    • 1 Кромид
    • 2 Зелена пиперка
    • пола врзоп Магдонос
    • 1 лажичка Црвен пипер ( зачин )
    • 1 лажица Маслиново масло
    • 1 лажица Кисела вода
    • 1/4 лажичка Сода бикарбона
    • Сол и бибер

      ЗА СОСОТ

    • 1 Кромид
    • 1 Зелена пиперка
    • 1 чешне Лук
    • 4 Домати
    • 1 лажичка Маслиново масло
    • Сол и бибер

    Инструкции за готвење

    1 | Подготовка на ќофтињата и печење

    Најдобро е зеленчукот да се исецка во сецко или во блендер. Така се добива поубава хомогена смеса.

    Се додава на месото, зачините, киселата вода и сода бикарбоната. Вака подготвена смесата треба да стои барем еден час во фрижидер, а може и подолго.

    Со мокри раце се формираат топчиња колку што сакате да ви бидат големи ќофтињата и се ставаат на хартија за печење. Печењето е во загреана фурна на 200 степени додека не поруменат. Одприлика 20-30 минути.

    2 | Подготовка на сосот

    И за сосот, најдобро е зеленчукот да е блендиран.

    Кратко се запржува на тивок оган и се додаваат излупените и блендирани домати. Се вари додека не испари течноста или до посакуваната густина.

    На здравје!

     

    готви и пишува

    Виолета Златкова

    ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

    Врати се горе