Качамак со пршут и потпечен сусам

Состојки

5-6 големи лаж. Јачменово брашно
1 голема лаж. Путер 20 гр.
300 мл. Вода
30 гр. Пршут
1/2 мала лаж. Интегрален сусам
Сол по вкус
Ким по вкус

    Качамак со пршут и потпечен сусам

    Готвиме со Соња Ристевска

    • порции 1
    • Лесно

    Денес готвиме заедно со Соња Ристевска која ни приготви брз и топол качамак од јачменово брашно со пршут и потпечен сусам. Останатите рецепти на Соња можете да ги погледнете во групата Хроно исхрана на Facebook.

    Рецепт

    • 5-6 големи лаж. Јачменово брашно
    • 1 голема лаж. Путер (20 гр.)
    • 300 мл. Вода
    • 30 гр. Пршут
    • 1/2 мала лаж. Интегрален сусам
    • Сол (по вкус)
    • Ким (по вкус)

    Инструкции за готвење

    1 | Подготовка на качамакот

    На растопен путер додаваме 5 – 6 големи лажици јачменово брашно. Откако брашното убаво ќе се запече, постепено додаваме 300 мл. ладна вода додека непрекинато мешаме се додека не добиеме густа каша.

    2 | Подготовка на сусамот

    На загреана тава кратко го потпекуваме сусамот. Пршутот го сецкаме и сите состојки ги додаваме во кашата. Убаво промешуваме и зачинуваме со сол и ким по вкус.

    Качамакот можете да го комбинирате со кисело млеко.

    готви и пишува

    Хроно Рецепти

    ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

    Врати се горе