Солена торта со маслинки

Состојки

9 лажици Ржано брашно
4 Јајца
2 лажици Маслиново масло
100 гр Маслинки (количина без семки)
1 Црвена пиперка
по желба Магдонос
1 Прашок за пециво
1/4 м. лажици Сол
Сусам

    Солена торта со маслинки

    • 60
    • Средно

    Во недостиг на вистинска торта, оваа торта е замена за појадок и воодушевува колку многу е мека.

    Рецепт

    • 9 лажици Ржано брашно
    • 4 Јајца
    • 2 лажици Маслиново масло
    • 100 гр ( количина без семки ) Маслинки
    • 1 Црвена пиперка
    • по желба Магдонос
    • 1 Прашок за пециво
    • 1/4 лажичка Сол
    • Сусам

    Инструкции за готвење

    1 | Подготовка

    Јајца заедно со солта се матат до густина како за пандишпан.
    Понатаму не се користи миксер, само лажица за мешање.

    Се додава пецивото, маслото, сецканите маслинки и пиперка и се меша се заедно. Брашното се додава постепено и се меша бавно за да не се останат грутки.

    2 | Печење

    Во садот каде што ќе печете секогаш е добро да ставите масло и малку брашно за да не ви се залепи.
    Смесата се истура и може да стои 15 минути додека се загрее фурната.

    Се пече 45 минути на 200 степени ако е висока како мојата. Ако е пониска или повисока корегирајте го времето за печење. И ако фурната е премногу јака, можете 30 минути на 200 степени и 20 минути на 180 степени.

    Мој совет е да не ја сечете премногу топла за да не ви биде леплива. И додека се лади е добро да е покриена со крпа, па со ќеса.

    На здравје!

    готви и пишува

    Виолета Златкова

    ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

    Врати се горе