Сендвич лепчиња

Состојки

2 чаши од 250 мл Ржано брашно
2 чаши од 250 мл Јачменово брашно
3 чаши од 250 мл Топла вода
3 лажици Маслиново масло
6 лажици Семе од чија
1 лажичка Химелајска сол
После ферментација
1 Прашок за пециво
1/2 лажичка Сода бикарбона
3 лажици или половина лимон Сок од цеден лимон

Сендвич лепчиња

Со ржано и јачменово брашно

  • Средно

Како и за сите лебови и мали лепчиња, така и во оваа рецепта најважна е ферментацијата да биде подолга од 4 часа. Овие лепчиња најчесто ги ферментирам од 6-8 часа, но многу често се случува и ненамерно да ги оставам подолго. Приметувам дека највоздушеста структура имаат кога се ферментирани околу 8 часа, барем мене ми се идеални.

И доколку користите псилиум за да добиете уште помеки лепчиња, најдобро е да го ставите пред да ферментира, заедно со брашното.

Рецепт

  • 2 чаши од 250 мл Ржано брашно
  • 2 чаши од 250 мл Јачменово брашно
  • 3 чаши од 250 мл Топла вода
  • 3 лажици Маслиново масло
  • 6 лажици Семе од чија
  • 1 лажичка Химелајска сол

    ПОСЛЕ ФЕРМЕНТАЦИЈА
  • 1 Прашок за пециво
  • 1/2 лажичка Сода бикарбона
  • 3 лажици или половина лимон Сок од цеден лимон

Инструкции за готвење

1 | Подготовка

Прво се мешаат сувите состојки, па се додава топлата вода заедно со маслото. Доколку ви е полесно можете да матите со миксер, така ќе бидете посигурни дека е убаво измешано.

Го оставате тестото на собна температура да ферментира.

После ферментација ги додавате пецивото, содата и лимонот и матите со миксер околу 2-3 минути, додека не се измешаат состојките.

2 | Формирање

Со мокри раце формирате лепчиња и ги ставате на хартија за печење. Но, правете го тоа внимателно без многу притискање на тестото. Доволно е меко и со мокри раце само формирајте топчиња, така ќе останат многу помеки.

По желба наросувате со семиња и пак со мокри раце нежно притиснете.

3 | Печење

Се печат околу 60тина минути на 200 степени, во нормално јака фурна. Доколку вашата пече премногу, последните 15 минути може да намалите на 160-180 степени.

Веднаш по печењето се завиткуваат во сува крпа за да се изладат.

На здравје!

готви и пишува

Виолета Златкова

Ви се допадна? :)

Ви благодарам на 10-те коментари.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР