Ржани кифлички

Состојки

ЗА ТЕСТО
450 мл 'Ржано брашно
250 гр Топла вода
4 лажици Маслиново масло
1 лажичка Сол
1 Прашок за пециво
ЗА ФИЛ
300 гр Младо сирење

    Ржани кифлички

    • Средно

    Затоа што овие кифлички се само со ржано брашно, може да ги јадете почесто. А и секогаш се добра опција за замрзнување.

    Рецепт

    ЗА ТЕСТО

    • 400 гр ‘Ржано брашно
    • 250 мл Топла вода
    • 4 лажици Маслиново масло
    • 1 лажичка Сол
    • 1 Пециво

    ЗА ФИЛ

    • 300 гр Младо сирење

    Инструкции за готвење

    1 | Подготовка на тесто

    Се мешаат сувите состојки и полека се додава топлата вода заедно со маслото.

    Тестото е многу лепливо за месење во почетната фаза, па затоа треба да одмори барем 1 час. Идеално 2 часа.

    2 | Подготовка на кифличките

    Тестото се премесува со убаво намастени раце. Се дели на 8 топчиња.

    Секое топче се развлекува на површина на која има ставено доволно масло, се полни со младо сирење и краевите се засекуваат. Се замотува кифличката и по желба се става сусам.

    3 |  Печење

    Се печат на убаво загреана фурна од 200 степени, околу 30-35 минути.

    На здравје!

    готви и пишува

    Виолета Златкова

    ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

    Врати се горе