Пица

Состојки

ЗА ТЕСТО
50 гр Ржано брашно
50 гр Спелтино брашно
80 мл Топла вода
малку Пециво
1-2 лаж Маслиново масло
ЗА ФИЛ
120 гр Моцарела
150 гр Печурки
Доматен сос
Оригано

    Пица

    Со два вида на брашно

    • Средно

    Ова е еден од најчестите рецепти кои ги правам.

    Рецепт

    ЗА ТЕСТО

    • 50 гр Ржано брашно
    • 50 гр Спелтино брашно
    • 80 мл Топла вода
    • малку Пециво
    • 1-2 лаж Маслиново масло

    ЗА ФИЛ

    • 120 гр Моцарела
    • 150 гр Печурки
    • Доматен сос
    • Оригано

    Инструкции за готвење

    1 | Подготовка

    Се замесува тесто од сите состојки и ако е премногу лепливо за да се обликува, најдобро е да отстои 30-40 минути. Брашната може да ги менувате по ваша желба. Дури и кога имам правено само со ржано брашно, толку вода било потребно.

    Совет за сите кои немаат некогаш доволно време наутро, тестото може да го спремате и обликувате навечер. Така може да стои во фрижидер ама убаво завиткано со фолија за свежо.

    2 | Печење

    Обликуваното тесто се пече 20 минути на 200 степени или ако е многу јака фурната само 15 минути. Потоа се додадаваат состојките од филот и се пече на истата температура околу 10 минути.

    готви и пишува

    Виолета Златкова

    Ви се допадна? :)

    Ви благодарам на коментарот.

    ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

    Врати се горе