Чоколадни мафини

Состојки

2 Јајца
60 грама Путер
60 грама Спелтино брашно
100 мл Вода
30 грама Какао
50 грама Кокосов шеќер
1 лажичка Пециво

    Чоколадни мафини

    • 35 мин.
    • порции 8
    • Лесно

    Мафините се премногу сочни, дури и кога се изладени, но моја препорака е да ги јадете топли за подобар вкус.

    Рецептот не е потребно да го модифицирате, но доколку сакате, може да ги декорирате со 50 гр. црно чоколадо и 30 гр. матена млечна павлака, или овошје по избор.

    Рецепт

    • 2 Јајца
    • 60 гр. Путер
    • 60 гр. Спелтино брашно
    • 100 мл. Вода
    • 30 гр. Какао
    • 50 гр. Кокосов шеќер
    • 1 лажичка Пециво

    Инструкции за готвење

    1 | Подготовка

    Најпрвин водата заедно со какаото се загрева. Треба само да проврие и убаво да се измеша за да нема топчиња од самото какао. Па, смесата се остава да се лади.

    Путерот најдобро е да е на собна температура и се мати заедно со шеќерот.
    Наместо кокосов шеќер може да користите и друга замена како стевија, фруктоза ( во краен и најлош случај ) или некоја друга замена за шеќер во гранули.

    Кога ќе се изматат пенасто, се додаваат двете јајца и се мати се заедно уште 1 минута.
    Во истиот сад, се додава какаото, брашното и пецивото и се заедно се мати со миксер.

    2 | Печење

    Користете калапи што имаат нелеплива површина.
    Се полнат калапите, во овој случај беа 8 помали, и се печат во претходно загреана фурна на 160 степени. Печењето треба да е околу 20-23 минути, за да останат сочни.

    На здравје!

    готви и пишува

    Виолета Златкова

    ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

    Врати се горе