Банички со три вида брашно

Состојки

200 гр Јачменово брашно
200 гр Спелтино брашно
300 гр Интегрално пченично брашно
550 мл Топла вода
8 лаж Маслиново масло
1 м. лаж Химелајска сол
500 гр Мелено јунешко месо
1 страк Праз

    Банички со три вида брашно

    • Тешко

    Доколку сте во првите 28 дена на рестрикција, најдобро е овие банички да ги избегнете затоа што имаат пченично брашно. А во рестрикција може да ги користите еднаш во 15 дена од истата причина.

    И можеби ќе ви треба малку повеќе трпение затоа што имаат јачменово брашно, па корите потешко се тегнат и се кинат. Но, со вкусот се компензира маката и времето кое го бараат.

    Рецепт

    • 200 грама Јачменово брашно
    • 200 гр Спелтино брашно
    • 300 гр Интегрално пченично брашно
    • 550 мл Топла вода
    • 8 лажици Маслиново масло
    • 1 мала лажичка Химелајска сол
    • 500 гр Мелено јунешко месо
    • 1 страк Праз

    Инструкции за готвење

    1 | Подготовка на тестото

    Од сите состојки месете меко тесто и оставате да одмори еден час.
    Можеби водата ќе треба да ја прилагодите со +\- 50 мл, затоа што секое брашно различно прима вода.

    2 | Припрема на корите

    Тестото се дели на 8 дела и се формираат топчиња. Од секое топче се сука мала кора.
    Од двете страни на секоја кора се става поголема количина на масло и се оставаат да одморат 30 минути.

    Потоа од секоја кора се развлекува голема кора на чаршаф и се става од претходно подготвениот фил.

    Во овие банички филот е праз и мелено јунешко месо, претходно испржени и изладени додека стоеше тестото.

    Питата се пече веднаш во загреана фурна на 200 степени, околу 40 минути.

    На здравје!

    готви и пишува

    Виолета Златкова

    ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

    Врати се горе