Веганско/ Вегетеријански појадок/ Леб и пецива/ Појадок/ Посен вегански појадок

Леб од хељдино брашно

Леб од хељдино брашно

После многу месеци дружење со хељдиното брашно, имам многу варијации на тема леб од хељда. Ова е последниот рецепт кој моментално најчесто го правам. Можеби и најуспешниот на вкус.

Рецепт

  • 1 кг Хељдино брашно
  • 1 литар Кисела вода
  • 6 лажици Семе од чија
  • 3 лажици Сусам
  • 1 лажица Ленено семе
  • 4 лажици Маслиново масло
  • 1 лажица Сол

ПОСЛЕ ФЕРМЕНТАЦИЈА

  • 1 Прашок за пециво
  • 1 лажичка Сода бикарбона
  • 1/2 Лимон
  • 2 лажици псилиум

Инструкции за готвење

1 | Мешање на состојките

Сувите состојки ги мешате заедно, освен состојките за после ферментација. Доколку не го ферментирате лебот, можете се заедно.

Во чаша го додавате маслото и дополнувате со кисела вода, па така ставате во брашното. Постепено ја додавате и киселата вода и мешате убаво додека не добиете хомогена смеса.

Со проѕирна фолија или кесе го покривате садот, и оставате на собна температура да ферментира 6 часа. Иако, времето на ферментација може да е пократко или подолго од 6 часа, но не повеќе од 12 часа на собна температура.

2 | Подготовка

После ферментирање ги додавате прашокот за пециво, лимонот, псилиумот ( кој не е задолжителен ) и сода бикарбоната. Матите со миксер околку една минута за најдобро да се соединат состојките.

Со мокри раце ја префрлате смесата во калап. Ставате семки по ваш избор и пак со многу мокри раце ги обликувате врз лебот, но внимавате да не притискате премногу.

3 | Печење

Печен е еден час на 200 степени и 15 минути на 180 степени. Но, печењето ќе мора да го прилагодите на рерната. Ако ви е многу силна, последните 15 минути може да го покриете со алуминиумска фолија.

Овој леб, како и сите други, ги завиткувате во крпа и го сечете кога убаво ќе се излади.

На здравје!

Сподели

Слични содржини

Не постојат коментари

Оставете коментар